Milion stanova u Srbiji pod hipotekom

27.07.2012. 11:25
Autor: Dnevnik

Moguće je da dođe do povećanja ponude stanova, ukoliko banke budu prinuđene da aktiviraju hipoteke, pod kojima je u Srbiji čak 934.000 stanova, piše list Dnevnik.

Kako objašnjava Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije mnogi investitori će morati da snize cene stanova jer neće moći da servisiraju kredite.

Navodeći da je 934.000 stanova pod hipotekom Rodić je objasnio da su tu ubrojane i garancije za kupovinu automobila i slično, međutim, ukoliko zbog krize zaškripi prilikom otplate rate za kupljeno, na tapet dolazi stan. Rodić je mišljenja da je neminovno da cene stanova nastave pad, posebno onih veće kvadrature.

Dobar poznavalac prilika u toj oblasti Dragan Rabatić, inače direktor prodaje u jednoj od najstarijih novosadskih agencija za promet nekretnina „Solis”, izjavio je za Dnevnik da su sva naklapanja o tome šta će biti na jesen uzaludna jer, ako išta na svetu funkcioniše po principu ponude i tražnje, onda je to tržište nekretnina. Džaba sve kalkulacije investitora koliko su uložili u izgradnju ili opremanje stanova, džaba ubeđivanje vlasnika zemljišta da ima divan pogled na reku ili park ako nema kupaca. Oni su ti čija je zadnja.

"Ako prodavac ozbiljno odluči da stan proda, on će ga i prodati. A prodaće ga zato što je svestan vremena u kojem živimo, koje nije kao pre tri ili više godina kada su stanovi držali visoku cenu, nego se svetska kriza i pad cena nekretnina odrazio i na našu zemlju i nemoguće je da se kvadrat kod nas ceni više nego u razvijenijim državama", kaže Rabatić za Dnevnik.

On navodi da je sve primetnije raslojavanje društva, tako da ima kupaca koji ne pitaju za cenu već traže tačno ono što su zamislili, ali oni retko kupuju nekretninu preko agencije. Oni koji navraćaju u agenciju najčešće traže garsonjeru ili manji dvosoban stan za oko 40.000 evra, koji plaćaju uglavnom kreditom. Garsonjere se prodaju za oko 1.000 evra kvadrat, a ima manjih stanova i za 700 evra kvadrat. Onaj ko traži što jeftiniji stan samo da reši krov nad glavom, uglavnom ne bira lokaciju, više želi da dobije kvadrat više na periferiji nego skučen prostor bliže centru.

Sagovornik priča da je do samo pre dve godine bilo nezamislivo da se dvosoban stan na Novom naselju proda za manje od 1.000 evra kvadrat, a sada se nude po 800. Ne zato što prodavcima ne treba novca kao pre dve godine, nego što su svesni da više ne mogu dobiti. A uvek je realno ono što se i realizuje, a ne što se ceni. Tako je nedavno nova uknjižena garsonjera u širem centru od 25 kvadrata prodata za 28.000 evra, ali s kompletnim nameštajem. Stan od 54 kvadrata na Novom naselju postigao je cenu od 48.000 evra, dok je dvorišnih 18 kvadrata u centru prodato za 13.000 evra.

Istina je da je došlo povoljno vreme za kupce pa se onima koji su čekali dve-tri godine to isplatilo. Ali su u pravu i oni koji kažu da u prodaji ima mnogo stanova koji su devedesetih godina prošlog veka jeftino otkupljeni pa, pošto god da ih danas prodaju, još uvek će dobro zaraditi. Rabatić kaže da je uveren u to da je u Srbiji prošlo vreme nerealno visokih cena stanova, i procenjuje da će one i dalje polako kliziti nadole jer se potražnja iz brojnih razloga smanjuje.