Država će nastaviti izgradnju stanova

31.07.2012. 10:22
Autor: RTS

Građevinari su bez posla, a na tržištu nekretnina padaju i ponuda i tražnja. Resorno Ministarstvo najavljuje nastavak državne stanogradnje, javlja RTS.

Izgradnja i prodaja stanova pre četiri godine bio je jedan od najunosnijih poslova. Tada je u građevinskoj operativi bilo zaposleno oko 120.000 radnika, a danas manje od 70.000.

"Mi u ovom momentu imamo po zvaničnim podacima preko 22.000 nezavršenih stanova. Stižu anuiteti, velike kamate i pitanje šta će biti sa takvim stanovima", kaže Goran Rodić, sekretar Odbora Privredne komore Srbije za građevinu.

Nebojša Rapajić iz Odbora PKS za promet nekretnina navodi da je u odnosu na početak krize, do danas prodaja pala do 50 odsto, a u nekim područjima možda i više.

"Najviše opterećuje dužina dobijanja dozvole. Dozvola se dobija od godinu do godinu i po dana, procedura oko dokumentacije traje da biste uopšte započeli gradnju. Građevinci očekuju pomoć vlade", kaže Rapajić.

Goran Rodić iz Odbora PKS-a za građevinu kaže da građevinska industrija traži da se reprogramiraju svi krediti koje su uzimani za proizvodnju, da se snize kamatne stope. "To su zelenaški krediti, da se stimulišu izvozno orijentisane firme", kaže Rodić.

Kako se najavljuje, država će nastaviti izgradnju naselja Stepa Stepanović na Voždovcu i Doktor Ivan Ribar u Novom Beogradu, kao i subvencionisanje kredita za kupovinu stanova u novogradnji.

"Ne možemo prekinuti radove, moramo to završiti, jer to je uložen novac, sklopljeni su ugovori, preuzete su obaveze od prethodne vlade i to sve moramo završiti i staviti u funkciju i dati na korišćenje građanima koji su počeli to da kupuju", kaže Velimir Ilić, ministar građevine i urbanizma.

Ilić navodi da se moraju povećati kreditne linije i da mora više pažnje posvetiti socijalnom stanovanju.

Najavljuje se i nastavak subvencija kredita za energetsku efikasnost i brža legalizacija bespravno podignutih objekata, dodaje RTS.