Francuzi nikad povoljnije do stana

12.09.2014. 10:31
Autor: TANJUG

Vrednost odobrenih stambenih kredita u Francuskoj je opala u avgustu na godišnjem nivou po većoj stopi nego u julu, uprkos istorijski najpovoljnijim uslovima.

Ukupna vrednost stambenih kredita koje su banke odobrile klijentima na kraju avgusta je bila manja 3,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je njihov broj opao 5,6 odsto, pokazuju podaci istraživačke kuće Observatuar kredi, prenosi Rojters.

Na kraju jula vrednost kredita bila je manja 0,9 odsto na godišnjem nivou, a broj odobrenih kredita opao je 3,1 odsto.

Kada se posmatra samo tržište stanova u novogradnji, za koje se vlada u Parizu nada da će osnažiti merama najavljenim krajem prošlog meseca, pad vrednosti kredita u avgustu je iznosio čak 8,0 odsto za godinu dana, dok je njihov broj bio manji 10,6 odsto.

U isto vreme, kamatne stope na ovu vrstu kredita u avgustu su ponovo opale, na prosečnih 2,68 odsto, prema 2,7 odsto u prethodnom mesecu, što je njihov najniži nivo od četrdesetih godina prošlog veka.

U tom kontekstu, krediti koji su realizovani po kamatnim stopama nižim od 3,5 odsto činili su 97 odsto svih odobrenih kredita, što je 0,4 procentna poena više nego u julu.