Porez u Železniku kao u centru

08.12.2014. 11:16
Autor: Tekst: Novosti, Foto: freeimages.com

Skupština grada nedavno je usvojila nove zone po kojima će se obračunavati osnovica za porez na imovinu.

Otkako su odbornici Skupštine grada na prethodnoj sednici razrezali novu visinu poreza na imovinu, kao i nove zone po kojima će se obračunavati osnovica, veliki broj Beograđana sa zebnjom se pita koliko će 2015. morati da izdvoje za svoje stanove i kuće.

U gradu kažu, neće mnogo - u proseku od pet do deset odsto više nego do sada. Veće namete osetiće oni u novoformiranim zonama.

Poreska osnovica za obveznike koji ne vode poslovne knjige utvrđuje se množenjem korisne površine nepokretnosti i prosečne cene kvadratnog metra, koja se umanjuje po osnovu starosti objekta za iznos amortizacije.

"Propisana stopa amortizacije za 2015. biće ista kao i ove godine - 0,80 odsto godišnje, a najviše 40 odsto počev od isteka svake kalendarske godine, u odnosu na godinu u kojoj je izvršena izgradnja ili poslednja rekonstrukcija objekta. Utvrđeni porez na zgradi ili stanu u kojem stanuje obveznik umanjuje se za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara", kažu u gradskoj upravi.

Beograd je podeljen na tačno osam zona. Gotovo ceo Vračar, i Stari grad, kao i veći deo Savskog venca spadaju u prvu zonu. U užem gradskom jezgru izdvaja se ekstrazona poslovanja koja se proteže uz Ulicu kneza Mihaila i Kralja Milana, Svetosavskom do Hrama. U ekstrazonu stanovanja spadaju Senjak, Dedinje i Topčidersko brdo.

Interesantno, u prvu zonu spadaju i delovi Novog Beograda i Zemuna, koji se nalaze uz Dunav. Obračunski, kao prva zona računaju se zone zaštite zelenila, pa tako nekoliko stotina žitelja Železnika plaća porez na imovinu kao da imaju kuće u Ulici kneza Miloša.

Zona ulaznih pravaca obračunava se kao treća zona. U nju sada spadaju kvartovi koji se nalaze uz Pančevački put, Bubanj potok, Ibarsku magistralu, privrednu zonu Surčin-Dobanovci, područje duž obilaznice i duž auto-puta Beograd - Novi Sad.

"Zona ulaznih pravaca formirana je jer potezi glavnih saobraćajnih i ulaznih pravaca u grad imaju niz lokacijskih prednosti koje pogoduju razvoju i izgradnji privrednih kompleksa, proizvodnih pogona, robnih terminala i transportnih centara", zaključuju u gradu.