Odlučeno: Ruše "smrdljive zgrade"

15.01.2015. 15:52
Autor: Tekst: Tanjug; Foto: Građevinska Direkcija Srbije

Višemesečni problem stanara u dve zgrade na Novom Beogradu u kojima se pojavio neprijatan miris biće rešen rušenjem.

Građevinska direkcija Srbije saopštila je da je postigla dogovor sa stanarima dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar o rešavanju problema neprijatnih mirisa i isparenja prouzrokovanih neispravnim oplatolom.

Kako se navodi u saopštenju Direkcije, 70 odsto građana odlučilo se za potpunu rekonstrukciju zgrade, odnosno rušenje, dok se ostatak opredelio za raskid ugovora i povraćaj novca, ili zamenu stana za drugi u vlasništvu Direkcije.

Direkcija je danas počela da poziva stanare da potpišu ugovore o načinu regulisanja međusobnih odnosa u skladu sa izjašnjavanjem u anketi.

Po okončanju potpisivanja ugovora sa svih 199 vlasnika stanova, biće omogućeno da Direkcija uđe u posed stanova i počne rekonstrukciju objekata.

Procenjuje se da će rekonstrukcija zgrada trajati 12 meseci od uvođenja izvođača na gradilište, a precizni rokovi biće poznati nakon završetka postupka javnih nabavki i izbora izvođača radova.

Direkcija će za vreme trajanja rekostrukcije zgrada snositi troškove stanara za zakup drugog stana, troškove selidbe i ostale prateće troškove, navodi se u saopštenju.

"Direkcija je iskazala spremnost da izvrši potpunu rekonstrukciju objekata, što je prihvatljivo za većinu stanara. Direkcija smatra da je ovim dogovorom iskazala najviši stepen kompromisa i spremnosti da efikasno reši problem", poručila je Građevinska direkcija Srbije.

Direkcija je u avgustu prošle godine podnela krivične prijave MUP-u i tužilaštvu i očekuje da budu preduzeti određeni koraci.