Najbolji besplatni programi za uređenje doma

29.04.2015. 15:30
Autor:

Nakon beskrajnog promišljanja i planiranja izgleda životnog prostora, zar ne bi bilo sjajno sve to sebi vizuelno predstaviti pre konačne kupovine? U tome će vam pomoći sjajni kompjuterski programi, i to potpuno besplatni.

Ništa manje važno nije ni to da vam kod ovih programa nije potrebno prethodno znanje i iskustvo. Pritom, možete raditi više stvari odjednom, u galerijama birati uzorke, boje, nameštaj, pomerati zidove…

Sledi nekoliko besplatnih programa za uređenje doma prema izboru portala Freshome.com.

SWEET HOME 3D

Ovaj 3D vizualni softver idealan je za one koji žele više mogućnosti prilagođavanja u prosečnoj sobi. Program je besplatan uz logovanje i neke osnovne informacije. Možete ga snimiti na računar kasnije se posvetiti svojim planovima.

Prednost ovog programa je što možete prilagođavati 3D modele nameštaja ako u njihovom katalogu ne pronađete ništa što vam odgovara. Unesite vlastite modele direktno u svoj plan. Za one koji žele da “šetaju” kroz svoj novouređeni prostor, kameama možete prolaziti kroz celi nacrt i vizualizovati kako će to izgledati.

IKEA HOME PLANNER

Ikea ima besplatan program kojim nameštaj prilagođavate specifičnostima svog doma. Dok ste listali Ikein katalog, sigurno ste poželeli da saznate kako bi neki komad izgledao u vašem prostoru.
Jednostavan program omogućava vam da konfigurišete svoj nacrt, izaberete željeni nameštaj iz kataloga, izračunate trošak, a potom odštampate i ponesete u Ikeu.

IKEA KITCHEN PLANNER

Ikea kitchen sjajno je rešenje da vidite kako će elementi funkcionisati u vašoj kuhinji.

Program omogućava i da ukomponujete Ikeine komponente, tako da odmah možete saznati koliko će vas koštati određena kuhinja.

Unošenjem dimenzija, položaja vrata i prozora, možete videti kako će sve funkcionisati u vašem prostoru.

DESIGN A ROOM

Sigurno mrzite kad iz prodavnica donesete na desetine uzoraka materijala i isprobavate kombinacije u svom prostoru. Sa ovim programom vaš je problem rešen! Armstrong ima dobar 3D program koji omogućava različite kombinacije boja podova, plafona, zidova…

Design a Room vam dopušta da izaberete sobu u svom domu koju ćete uređivati, a zatim da se odlučite za stil i da se poigravate bojama i teksturama.

Ovaj program je sjajan za sve one koji žele da vide rezultat pre nego šta bilo šta potroše. Osim toga, Armstrong daje i korisne savete, kao što npr. da drveni parket nije preporučljiv u kupatilima. Zato vam omogućuje realističan izgled, a ne samo slaganje sobe koja izgleda sjajno, ali nije funkcionalna.

SMALL BLUE PRINTER: FLOOR PLANNER

Flooplanner je mali i simpatičan program u kojem bez instalacija na vaš računar možete nacrtati vaš nacrt.Često imate ideju i treba vam nacrt? Ovaj program vam pruža mogućnost da sami napravite nacrt vašeg sprata jednostavnim izborom i “prevlačenjem” zidova, prozora, vrata.

Ono što je dobro u ovom program je što ne zahteva prethodno znanje o dizajnu ili dekoraciji. Jednostavno pokrenite , “prevucite”, i odštampajte!

SMALL BLUE PRINTER: GARDEN PLANNER

Ok, razmotrili smo nekoliko besplatnih on line vizuelnih programa za crtanje nacrta, za nameštaj i dekor - ali šta je sa baštom? Od kreatora Floor Planner dolazi Garden Planner, online dizajn alat koji vam omogućava da izaberete kako ćete urediti i kreirati svoj raspored u bašti.

Slično crtanje kao i kod nacrta u zatvorenom prostoru, vrtni planer vam omogućava da dizajnirate i mesto zidova, nameštaja i biljka, sve u jednom radnom prostoru.

Odredite mesto za šetalište, ogradu, vodenu dekoraciju i uredite svoju viziju ili se jednostavno samo zabavite. Kada budete zadovoljni svojim učinkom vaš plan možete odštampati i otići u neki rasadnik i tamo saznajte cene za vašu viziju bašte.

Priredio: Ognjen Pletikapa
Foto: Sira Anamwong/freedigitalphotos.net
Izvor: Moj-dom.me,Freshome.com