Solarni fotonaponski sistemi

05.05.2015. 15:35
Autor:

Fotonaponski sistemi služe za pretvaranje solarnog zračenja u električnu energiju.

Oni se mogu grupisati u dve kategorije: samostalne fotonaponske sisteme i fotonaponske sisteme povezane sa elektrodistributivnom mrežom (mrežno-povezani fotonaponski sistemi). Samostalni fotonaponski sistemi moraju da skladište električnu energiju, najčešće pomoću akumulatora, što im znatno povećava cenu. Pogodni su za udaljene kuće, vikendice, čamce itd. Mrežno-povezani fotonaponski sistemi koriste distributivnu mrežu kao izvor energije ili potrošač viška energije generisane fotonaponskim modulima. Daleko isplativiji su od samostalnih fotonaponskih sistema, te su samim tim i pogodniji za upotrebu u domaćinstvima.

Osnovni element fotonaponskih sistema su fotonaponske ćelije. Fotonaponske ćelije su poluprovodnički elementi koji sunčevu svetlost direktno pretvaraju u jednosmernu električnu struju.

Fotonaponske ćelije se najčešće izrađuju od silicijum. Na osnovu tipa silicijumskog materijala razlikujemo monokristalne, polikristalne i amorfne fotonaponske ćelije. Osim tehnologija koje se baziraju na silicijumu postoje i druge tehnologije bazirane na CIS, CdTe, GaAs, InP, itd. Svaki tip ima različitu efikasnost, reaguje na različite delove sunčevog spektra i pogodan je za različite primene.

Pošto je izlazna snaga jedne solarne ćelije relativno mala, u cilju povećanja izlaznog napona, struje i snage, solarne ćelije se grupišu u module. Fotonaponski paneli sadrže jedan ili više modula koji se mogu koristiti pojedinačno ili u grupama u cilju formiranja modularnih sistema, zajedno sa potpornim nosećim strukturama i drugim neophodnim pratećim komponentama.

Solarni fotonaponski paneli pružaju mogućnost da se na jednostavan i prilično pouzdan način generiše električna energija. Naravno, količina energije koju će panel generisati zavisi od insolacije. Važna je i dobra pozicija solarnog panela. Treba biti okrenut prema jugu, za naše područje pod uglom od 30 do 45 stepeni u odnosu na horizont. Logično, da bi radio, panel ne sme biti u senci.

Fotonaponski paneli se tradicionalno postavljaju na specijalne potporne strukture, ali mogu se postaviti i na građevine, ili mogu da postanu integralni delovi zgrada obrazujući prirodan lokalni spoj ponude i potražnje električne energije. Upotreba fotonaponskih sistema može značajno da smanji potrošnju električne energije iz elektrana. Zgrade mogu čak da se pretvore u male proizvođače i distributere električne energije, što može da bude od opšte koristi.

Sa arhitektonskog, tehničkog i finansijskog aspekta, fotonaponski sistemi integrisani u građevinske elemente imaju sledeće karakteristike:

- ne zahtevaju dodatno zemljište i mogu se koristitu u gusto naseljenim urbanim sredinama,

- ne zahtevaju dodatne infrastrukturne instalacije,

- obezbeđuju električnu energiju u toku najveće potražnje (pikovi) i na taj način smanjuju opterećenje električne mreže,

- mogu da smanje gubitke tokom prenosa i distribucije električne energije,

- mogu u potpunosti ili delimično da obezbede električnu energiju za odgovarajuću zgradu,

- mogu da zamene konvencionalne građevinske materijale i na taj način obezbede dvostruku ulogu koja može višestruko da se isplati,

- pružaju nove estetske mogućnosti na inovativan način,

- mogu se povezati sa održavanjem, kontrolom i funkcionisanjem drugih instalacija i sistema u zgradi,

- mogu da obezbede smanjenje planiranih troškova.

Foto: Naypong/freedigitalphotos.net
Izvor: Eko kuće