Nikako da poruše "smrdljive" zgrade

07.05.2015. 14:52
Autor:

Kasni rekonstrukcija naselja Dr Ivan Ribar. Deo stanara nije potpisao ugovore. GDS: Odugovlačenje svima ide na štetu.

Ni tri i po meseca od iseljenja stanara iz "smrdljivih" zgrada u naselju Dr Ivan Ribar, na Novom Beogradu, u čijim zidovima su pronađene otrovne materije, još se ne zna kada će početi potpuna sanacija objekata. Rekonstrukciju koči birokratija, jer još ima stanara koji nisu potpisali nove ugovore sa Građevinskom direkcijom Srbije.

Kada su stručnjaci definitivno utvrdili da se dve zgrade u Ulici Mileve Marić Ajnšajn moraju do temelja srušiti i da svi stanari treba da se isele, počelo je potpisivanje novih ugovora sa Direkcijom koja je zadužena za ovaj posao. Vlasnicima nekretnina ponuđene su tri opcije: povraćaj novca za stan, zamena za drugi koji je gradila Direkcija ili čekanje sanacije zgrada.

"Procedura se odužila, što zbog samih stanara, što zbog birokratije", kažu u GDS. - Do sada je 80 odsto stanara potpisalo nove ugovore i očekujemo da će ostalih dvadeset odsto to učiniti do polovine maja.

Iz Direkcije tvrde da ni njima ne ide u korist odugovlačenje oko sanacije objekta, jer stanarima moraju da plaćaju troškove iznajmljivanja drugog stana, sve dok ne budu mogli ponovo da uđu u zgrade.

Inače, za samu rekonstrukciju objekata trebaće 12 meseci, ali pre početka radova, GDS mora da objavi konkurs za javnu nabavku, kako materijala, tako i izvođača radova.

Foto: Građevinska direkcija Srbije
Izvor: B92