Orijentacija objekata za postizanje energetske efikasnosti

11.05.2015. 12:37
Autor:

Od položaja objekta zavisi ne samo osvetljenost prostorija već i dobitak toplote od sunčevog zračenja, što je vrlo bitno ukoliko se planira gradnja niskoenergetske ili pasivne kuće.

Kako bi se postigli strogi kriterijumi energetski efikasne gradnje objekta, prostorije u kojima se najviše boravi treba orijentisati prema suncu. Prema suncu se orijentiše uglavnom dnevna soba sa velikim prozorima i vratima koja propuštaju svetlost i toplotu u unutrašnjost objekta.

Orijentacija prostorija prema stranama sveta

Prostorije orijentisane ka jugu će imati dobro dnevno osvetljenje i tokom čitave godine imaće dobitke od sunčevog zračenja. Savetuje se sađenje listopadnog drveća u prostoru ispred koje će leti štititi od pregrevanja a zimi kada lišće opadne, dozvoljavaće prodor sunčevih zraka. Jug je pogodan za dnevni boravak, trpezariju i dečije sobe .

Prostorije orijentisane ka istoku će imati dobro jutarnje osvetljenje i toplotne dobitke u tom periodu. U letnjem periodu im može biti potrebna zaštita od sunčevog zračenja kako ne bi došlo do pregrevanja prostorije. Istok je pogodna strana sveta za dnevne i spavaće sobe, kuhinje i trpezarije.

Prostorije orijentisane ka zapadu će imati dobro osvetljenje popodne. Može postojati potreba za zaštitom od sunčevog zračenja da bi se izbeglo pregrevanje u letnjem periodu. Zapad je pogodan za hodnike i stepeništa.

Prostorije orijentisane ka severu neće imati dovoljno dnevnog svetla tokom čitave godine i zbog toga će imati male toplotne dobitke. Savetuje se sadnja drveća u prostoru ispred koje će štititi od hladnih vetrova. Najbolje je da se na sever orijentišu pomoćne prostorije: ostave, garaža, stepeništa i kotlarnice.

Pravilna orijentacija objekta i prostorija je veoma bitna. Time se obezbeđuje prijatan boravišni prostor, smanjuje se potrošnja električne energije za osvetljenje, kao i za klimatizaciju tokom letnjih meseci i dogrevanje tokom zime.

Foto:  khunaspix/freedigitalphotos.net
Izvor: Eko kuće