Država rasprodaje stanove i lokale

20.07.2015. 11:05
Autor:

Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini države i uputila ga poslanicima Skupštine na usvajanje.

Jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije je uspostavljanje makroekonomske stabilnosti a samim tim i racionalnije korišćenje nepokretnosti u državnoj svojini.

Naime, plan fiskalne konsolidacije države zasniva se prvenstveno na smanjenju rashodne strane budžeta, a prodaja nepokretnosti u državnoj svojini doneće dodatne prihode u republičku kasu.

U predlogu ovog zakonskog akta navedeno je da predmet prodaje jesu stanovi, stambeni objekti, poslovni prostori, poslovne zgrade i drugi građevinski objekti kao što su garaže i garažna mesta koji su u vlasništvu države Srbije.

Predmet prodaje može biti samo nepokretnost koja je u knjižnom ili vanknjižnom vlasništvu Srbije, ali prodati se ne može objekat koji je zadužbina odnosno koji je predmet legata, zatim onaj koji je predmet vraćanja po Zakonu o vraćaju oduzete imovine i obeštećenja.

Ne mogu se prodati ni objekti koji se koriste za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava stranih zemalja u Srbiji, kao ni vojni objekti , oni koji se nalaze na graničnom prelazu ili predstavljaju javno skladište. Na prodaju nisu ni objekti koji su namenjeni za obavljanje poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, ni oni koji su trajno oduzeti po osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Sredstva od prodaje drugih objekata čija prodaja nije zabranjena slivaju se u budžet Srbije. Pravo kupovine ima pravno ili fizičko lice , a cena po kvadratnom metru utvrđuje se u skladu sa tržišnom vrednošću utvrđenoj od strane poreskog ili nekog drugog nadležnog organa. Tržišnu vrednost tih nepokretnosti određivaće Poreska uprava.

Izuzetno od ovog cena po kvadratnom metru može biti umanjena ukoliko je tržišna vrednost objekta rezultat investicionih ulaganja zakupca učinjenih u prethodnih deset godina, s tim što iznos umanjenja ne može preći četvrtinu tržišne vrednosti objekta.

Odluku o prodaji i kupcu donosi Direkcija za imovinu, koja pre toga mora zatražiti obaveštenje Agencije za restituciju da li je objekat prodaje predmet vraćanja po Zakonu o vraćanju oduzete imovine. Ugovor o prodaji nepokretnosti u ime države Srbije zaključuje direktor Direkcije za imovinu ili lice koje on ovlasati , uz prethodno pribavljeno mišljenje državnog pravobranilaštva.

"Najpravednije bi bilo da država ponudi nekretnine na tržištu. Pa ko ponudi višu cenu biće vlasnik, a ne da Poreska uprava arbitrarno određuje koliko vredi neka nekretnina", smatra koordinator Mreže za restituciju Mile Antić uz ocenu da je neprihvatljivo da država prodaje imovinu pre nego što bude kompletirana svojinska evidencija, jer se kroz restituciju pokazalo da postoji dosta skrivene imovine koja nigde nije prikazana.

Prema podacima Republike direkcije za imovinu nekretnine koje će biti ponuđene na prodaju vrede nešto više od 64 miliona dinara, s tim što u ovu sumu nisu uračunate procene vrednosti 1.119 stanova i 286 garaža. Prema Jedinstvenom registru direkcije za imovinu u promet se može staviti i 581 stambena zgrada, 91 poslovna zgrada, oko 600 poslovnih prostora... 

Foto: radnatt/freedigitalphotos.net
Izvor: B92