Građani dobijaju, banke gube zbog švajcaraca

10.09.2015. 10:00
Autor:

Najmanje 20 građana u toku jedne nedelje presavije tabak i tuži banku zbog povećanja kamate na kredite u švajcarcima.

Ovakvih slučajeva po sudovima u Srbiji danas je više od 1.700. Banku je praktično tužio svaki dvanaesti od ukupno 21.000 građana koliko ih je u Srbiji uzelo stambeni kredit u švajcarskoj valuti, piše Blic.

Od 2012. kada je podneta prva tužba zbog povećanja kamate i do 70 odsto, sudovi su u korist građana doneli 70 prvostepenih i deset pravosnažnih presuda.

“Građani su videli da država i NBS nisu učinili ništa da ih zaštite od banaka koje su im povećavale kamate sa 300 na 400 franaka i više. Postali su svesni da im sudovi mogu biti jedini spas”, kaže Dejan Gavrilović, predsednik “Efektive”.

Od 2012. sudske presude promenile su život za stotinak građana. Sudovi su kamate za kredite u švajcarcima smanjivali i za upola. Sagovornik “Blica” koji je krajem prošle godine dobio spor imao je kredit od 113.000 švajcarskih franaka. Kamata mu je skočila sa 500 na 630 franaka i tada je, kako kaže, shvatio da je vreme da sam učini nešto.

“Budućnost sa troje dece bila je potpuno neizvesna. Sada, posle pravosnažne sudske presude, kojom mi je kamata smanjena za 100 franaka, počinjem da verujem u pravdu”, kaže on.

Od momenta podnošenja tužbe do presude potrebno je do dve i po godine. Osim troškova advokata koji iznose deset odsto od vrednosti spora, potrebno je platiti i sudsku taksu od oko 100 evra u proseku.

Foto: fantasista/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/biz