Mihajlović: Legalizacija jeftinija 130 puta

14.09.2015. 12:05
Autor: Tanjug

Bespravno sazidani objekti biće legalizovani po ceni nižoj i do 130 puta, izjavila je potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Kako kaže, šansu da ozakone svoje kvadrate imaće i oni vlasnici koji do sada nisu podneli zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole.

Vlasnicima će, uz prijavu, biti potrebna samo dva dokumenta - izveštaj zatečenog stanja i dokaz o svojini, dodala je Mihajlovićeva. Ona je rekla i da je reč o novim rešenjima za legalizaciju bespravno sazidanih zdanja, koja bi Skupština mogla da usvoji već u oktobru.

"U Srbiji danas ima ukupno 1.476.433 nelegalnih objekata, što je 30 odsto ukupnog broja izgrađenih zdanja. Takvo stanje je neodrživo, crta mora da se povuče i zato smo pripremili novi zakon o ozakonjenju. Ali, za razliku od dosadašnjih, ovaj zakon će omogućiti svima da brzo, lako i jeftino ozakone imovinu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da oni koji su već podneli zahtev, a reč je o 771.000 objekata, neće morati da podnose nove, već će, ukoliko imaju potrebna, već priložena dokumenta, platiti taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a nakon toga, imovina će biti upisana u svojinsku evidenciju.
 


Na konstataciju da za polovinu nelegalnih objekata nisu podneti zahtevi, Mihajlovićeva je odgovorila: "Za njih, odnosno za vlasnike oko 700.000 objekata važiće takođe jednostavna procedura. Moraće da pribave samo dva dokumenta - izveštaj zatečenog stanja objekta s elaboratom geodetskih radova, kao i dokaz o pravu svojine."

Foto: winnond/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/biz