Legalizacija: Za 100 kvadrata 100 evra

16.09.2015. 11:15
Autor:

Novi zakon o legalizaciji objekata, koji predviđa da je za ozakonjenje porodične kuće do 100 kvadrata potrebno oko 100 evra, biće donet do kraja oktobra.

Ovo je najavila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Oni koji su već podneli zahtev za legalizaciju, za pomenutu kvadraturu, trebalo bi da plate samo taksu od tri hiljade dinara.

Za osam godina, pet zakona o legalizaciji. Nova Vlada najavljuje i šesti.

"Bilo je toliko zakona, ali kao što sam rekla, oni nisu dali rezultat, odnosno nije dao mogućnost da se smanji broj nelegalno izgrađenih objekata", kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevine i saobraćaja.

Divlja gradnja je, nažalost, nešto po čemu je Srbija među prvima u Evropi.


"Svi znamo da je Kaluđerica najveće divlje naselje u Evropi, ali gledano po broju podnetih zahteva, ima nekoliko opština koje imaju sličan broj koji se kreće oko 45.000", navodi Nemanja Stajić iz beogradskog Sekretarijata za poslove legalizacije

Najnoviju legalizaciju Srbija dočekuje sa čak milion i po nelegalnih objekata, što je verovali ili ne, čak trećina ukupno izgrađenih objekata širom Srbije.

Za 770.000 takvih objekata podneti su zahtevi za legalizaciju, dok za više od 705.000 objekata vlasnici se nisu odazvali pozivima države. Međutim, kažu u Vladi, novi zakon daće još jednu, poslednju šansu i njima.

"Znači, mi možemo da 700.000 ljudi posaljemo u zatvor, jer je to krivična odgovornost, ali ja nisam za to. Možemo isto tako da jednom presečemo i podvučemo crtu bez obzira što znam kako se osećaju oni koji jesu radili po zakonu, koji jesu platili sve svoje obaveze. I još jednom ponavljam, neće biti novog zakona o legalizaciji, nema treće mogucnost", kaže Mihajlović

U predstojećoj legalizaciji svi će platiti taksu, dok bi oni koji se prvi put prijavljuju trebalo da izdvoje novac i za izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine.

Zakon neće dozvoliti legalizaciju objekata na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i u nacionalnim parkovima, što nameće pitanje da li će biti srušene i vikendice koje je izgradila porodica predsednika Tomislava Nikolica.

"Ovaj zakon nije pravljen po imenu i prezimenu, niti zakon, niti mene zanima ko je vlasnik, niti čije je ime onih koji su gradili na nelegalan nacin. Kada to bude prošlo vladu i kada poslanici ispred sebe dobiju zakon, ja očekujem od predsednika da jedan takav zakon, ako bude usvojen i potpiše", rekla je Mihajlović. 

Foto: fantasista/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/biz