"Jeftina legalizacija samo za krov nad glavom"

05.10.2015. 12:10
Autor: Tanjug

Zakon o ozakonjenju objekata, koji treba da legalizuje oko milion i po bespravnih objekata, uvešće red jer niko više neće graditi bez građevinskih dozvola.

Predsednik Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu Viktor Kobjerski kaže da je Nacrt zakona o ozakonjenju objekata dobar, ako se uporedi sa prethodnih pet koji su pokušali da reše problem legalizacije, s obzirom da predviđa jeftinu legalizaciju porodičnih stambenih objekata, kako kaže, "za male pare".

"Jedna od osnovnih stvari u našoj privredi je pokušati da se legalizuju bespravni objekti koji su građeni u prethodnom periodu bez poštovanja urbanizma, zakona, propisa i drugo. Pet pokušaja je bilo da se ti objekti uvedu u legalne tokove, ali nikako nije uspevalo, uprkos tome što je 2002. predviđena i krivična odgovornost za sve koji grade bespravno", istakao je Kobjerski.

Stručnjak PKS kaže da niko do sada nije potegao pitanje krivične odgovornosti.

On je podsetio da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata i da svi mogu da iznesu mišljenje, primedbe i sugestije. Prema njegovim rečima, gradjani i privreda imaju neke korisne primedbe i PKS će početkom naredne nedelje dostaviti Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On ističe da nema ništa sporno u tome da se omogući jeftina legalizacija građanima koji su rešavali stambeno pitanje, s obizirom da su učestvovali u izgradnji skundarne infrastrukture i sami dovodili struju, vodu i kanalizaciju.

"Problem se pojavljuje kod novčanih nadokanada za zemljište kod onih koji su se bavili komercijalnom izgradnjom objekata i dobijali dozvole za objekte i imali mogućnosti da budu u legalnoj sferi, ali su ih prekardašili - povećavali obim objekata, kvadraturu i dizali čak i dva ili tri sprata više nego što im je bilo dozvoljeno", naglasio je Kobjerski.

On dodaje da bi takvi invesititori morali na neki način da budu sankcionisani, na primer prilikom prve prodaje.

Kobjerski je izrazio očekivanje da će građevinarstvo biti uvedeno u legalne tokove, kada više niko ne bude gradio bespravno, da će biti onemogućeno tzv. crno tržište i to da investitori po svom nahođenju određuju vrednost nekog projekta i iskorišćavaju radnike.

On, takođe, očekuje da više neće moći svako da gradi bez sankcija, kao što je to do sada bio slučaj, kao i da će se koristiti legalni građevinski materijali, za koje će se plaćati porez i imaće potrebne papire.

Kobjerski ističe da su u prethodnom periodu korišćeni sumnjivi građevinski materijali, na primer cement i drugi, zbog čega je i bilo tzv. smrdljivih zgrada.

U prethodnih 18 godina doneto je pet zakona o legalizaciji nezakonito izgradjenih objekata - 1997. godine, 2003, 2009. i dva zakona tokom 2013. godine i nijedan nije uspeo da zaustavi nelgalnu gradnju iako je 2002. ona označena kao krivično delo. 

Foto: koko-tewan/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz