Legalizacija 5.000 RSD za sve ispod 100 m2

12.11.2015. 15:41
Autor: Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će novi zakon o ozakonjenju nelegalnih objekata omogućiti povoljnu legalizaciju porodičnih objekata.

Vučić je poslanicima u Skupštini Srbije kazao da su se prethodne vlasti bavile legalizacijom 15 godina, a da ništa nije učinjeno.

Prošle godine je, na osnovu svih propisa, prema njegovim rečima legalizovano 1.815 objekata, što je ocenio malim brojem.

Zbog toga, kako je kazao, biće donet novi Zakon o ozakonjenju.

Prema tom zakonu, za legalizaciju porodičnog objekta do 100 kvadratnih metara biće potrebno 5.000 dinara, a za objekat do 200 kvadrata do 15.000 dinara.

Za porodične stambene kuće veće od 300 kvadrata biće maksimalno potrebno do 400 evra.

"To je nešto što nikada nije ponuđeno ljudima”, rekao je Vučić.

On je kazao da se radi o fiskalno neutralnom zakonu, jer država neće moći ništa da zaradi.

“Međutim moći će naši ljudi da zarade, jer će posle moći da budu na tržištu nekretnina, nekretnine će vredeti više i konačno će se zaustaviti divlja gradnja”, kazao je premijer.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata koji bi u parlamentu trebalo da se nađe do kraja naredne sedmice, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović istakavši da zakon predviđa do100 puta manje takse.

Prema njenim rečima, ceo proces ozakonjenja mogao bi da bude završen u roku od najviše godinu dana.

Reč je, kako je navela, o oko 1,5 miliona objekata, te da se očekuje da će oko 95 odsto njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni.

Ona je rekla da će vlasnici koji su već podneli u prethodnom periodu zahtev za legalizaciju, a kojih ima oko 700.000, platiti samo taksu koja za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata - 15.000 dinara.

Kako je rekla, oni koji nisu do sada podneli nijedan zahtev oni će morati da dostave samo jedan dokument - izveštaj o izvedenom stanju, koji će raditi licencirani inžinjeri, kao i da plate taksu.

Ona je dodala da neće moći da se ozakone objekti građeni u parkovima prirode prvog reda, na klizištima i drugim sličnim mestima.

Foto: fantasista/freedigitalphotos.net
Izvor: B92