Da li će država naterati stanodavce da plate porez

22.07.2016. 12:38
Autor:

Država od jeseni počinje veliku akciju kojom bi trebalo da natera stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore.

Time želi i da poveća naplatu poreza na prihode na nepokretnosti. Prethodnih dana, pojavila se priča da je poreska uprava pri popisu stanodavaca zatražila lične podatke od Republičkog zavoda za statistiku pribavljene tokom popisa stanovništva - što je protiv zakona.

“Pored dileme da li će porez plaćati gazde ili stanari, ovih dana pojavljuje se još jedno pitanje, da li je poreska uprava nedozvoljeno koristila lične podatke zavoda za statistiku?

“Zaista ne znam ko je objavio da će se ti podaci koristiti prilikom evienditiranja stanodavaca koji ne plaćaju porez ali znam da je poreska uprava objavila flajer na svojoj internet stanici i pozvala poslodavce da prijave porez i oni su dužni da u roku od 30 dana od zaključenja ugovora o zakupu stana prijave da je zaključen ugovor i samim tim poreska uprava obrađuje te podatke i donosi rešenja”, kaže Ljiljana Spasojević advokat udruženja podstanara "Velegrad".

Nakon što su pojedini mediji objavili da je poreska uprava u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivala i lične podatke koji su pribavljeni u popisu stanovništva kojim raspolaže Republički zavod za statistiku, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u obe ove institucije.

“Ja sam danas imao razgovor sa direktorkom poreske uprave i direktorom zavoda za statistiku i zapravio sam dobio istovetne izjave i iz poreske uprave uveravanja da nisu tražili niti je bilo namera da se traže ,ona daje garancije da ce poreska uprava po pitanju svih aktivnosti koje bude sprovodila postupiti isključivo po zakonu i ovlašćenjima”, kaže Rodoljub Šabić.

Mi smo pokušali da dođemo danas do direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića ali nije želeo pred naše kamere. Dobili smo pisanu potvrdu da Poreska uprava Republike Srbije nije tražila od Republičkog zavoda za statistiku podatke o podstanarima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. Ukoliko Poreska uprava zatraži takve podatke RZS ne može da omogući uvid u takve podatke.

Foto: franky242/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz