Najam upola jeftiniji nego u BG, i tako godinama

04.09.2017. 16:45
Autor:

Interesovanje za zakup stanova u Nišu poraslo je jer studenti koji iz drugih mesta studiraju u tom gradu početkom septembra pokušavaju da obezbede smeštaj.

U agencijama za promet nekretnina kazali su za agenciju Beta da se cene zakupa nisu promenile godinama i da studenti mogu da pronađu stan ili garsonjeru u Nišu po upola nižoj ceni nego za sličan smeštaj u Beogradu.

"Garsonjere na periferiji grada izdaju se za 80 do 100 evra, a u centru grada za 120 do 130 evra. Za stanodavce je najisplativije izdavanje garsorenja, jer veći stanovi ne donose mnogo više para, a pritom njih obično zakupljuje dvoje ili troje studenata", izjavila je agentkinja za prodaju nekretnina Marija Filipović.

Agentkinja Ljiljana Ilić rekla je da je za studente u Nišu i dalje najisplativije iznajmljivanje soba u kućama ili stanovima, ali je i dodala da to po pravilu znači da kupatilo i kuhinju moraju da dele sa stanodavcem ili drugim stanarima.

"Sobe se iznajmljuju za 50 do 60 evra, a na ovaj iznos treba dodati još oko 2.000 dinara mesečno za komunalne račune", navela je Ljiljana Ilić.

Na fakultetima Univerziteta u Nišu studira oko 28.000 studenata, a procenjuje se da najmanje trećina dolazi iz okolnih mesta.

U studentskim domovima u Nišu ove godine ima mesta za 948 studenata. Cena smeštaja u sobama prve kategorije je 1.860 dinara, a u sobama druge kategorije 1.430 dinara.

Konkurs za smeštaj brucoša u domove je u toku i trajaće do 15. septembra, kada će biti raspisan konkurs i za ostale studente.

Foto: radnatt/ freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz